Ez a blog nacionalista,rasszista, antiszemita, homofób, xenofób, revizionista, irredenta, fasiszta, soviniszta, félelemkeltő és gyűlöletkeltő gondolatokat tartalmaz! Egyesek szerint...

2010. január 4., hétfő

Sólyom: Korrupcióban fuldoklik ma az ország


A tavasz közeledtének jegyébe fordult már minden – hangoztatta nem csak a természet változásaira utalva  Sólyom László a Magyar Televízióban péntek délelőtt elhangzott újévi beszédében. A köztársasági elnök a választásokra utalva úgy fogalmazott: hazánk „nagyon megérett már a megújulásra”. Kijelentette: joggal háborítanak fel mindenkit a százmilliós és milliárdos kifizetések. Beszédét így zárta: Isten, áldd meg a magyart!

Lehetetlen, hogy újévkor ne az újrakezdésről beszéljünk. Hiszen karácsony, újév, vízkereszt ugyanannak az ünnepkörnek a tagjai. S ezek az ünnepek a megújulás örömét adják nekünk – hangoztatta Sólyom László.


Ezek azok a napok, amikor megújul a világ. „A Nap pályája ismét győzedelmesen emelkedni kezd. Immár hosszabbodnak a nappalok. Hiába van tél, a tavasz közeledtének jegyébe fordult már minden. A kozmosz nagy változásai azonban nélkülünk csak körben forognak. Az ember életének viszont célja van; a mi időnk nem forog körbe” – így az államfő.


Arra is figyelmeztetett azonban, hogy bár a politika része, sőt szükséges alkotórésze az újrakezdésnek, mégis csalódni fog az, aki az újat, s az ahhoz képzelt jót csakis kívülről, a politikától várja. Emlékeztetett arra, hogy az 1990-es évek elején sokan azt képzelték, hogy a rendszerváltás önmagában meghozza a nyugati életszínvonalat, de ennek keserves kiábrándulás lett a vége.



Hiába van tél, a tavasz közeledtébe fordult minden – fogalmazott az államfő. Sólyom László szerint a választás nagy esély, ám csupán a kezdet, hiszen a lényege a változtatás lehetősége, ezért is nyújt reményt. Az, hogy a remények beteljesednek-e, a folytatáskor válik majd el - fűzte hozzá.


2006 is választási év volt

Az államfő - felidézve négy évvel korábban elmondott újévi beszédét, és az azóta eltelt időszakot - azt mondta, mára sok tapasztalattal gazdagabbak lettünk, megéreztük, hogy választási döntésünknek súlya van, és olyan következményekkel jár, amelyek a négyéves ciklusnál tovább érnek.


Négy évvel ezelőtti újévi beszédemben – 2006 is választási év volt! – azt mondtam, hogy a felelős ember ad magára, alaposan megvizsgálja az ígéretek és ígérgetők hitelességét. És persze mérlegeli azt is, milyen teljesítményt nyújtottak, hová juttatták az országot azok, akik korábban már kormányoztak, és akik nem, azoknak van-e fedezetük, képességük a jelszavak valóra váltására – idézte föl a kormányzásra felhatalmazott pártok ígéreteit Sólyom.



Azt hiszem, mára sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Megéreztük, hogy választási döntésünknek súlya van. Olyan következményekkel jár, amelyek bizony nemcsak a négy éves ciklusra, de annál is tovább érnek – folytatta.


Százmilliós, milliárdos kifizetések


Az államfő ugyanakkor arra is rámutatott, hogy olyan szükséges változások is vannak, amelyeket semmilyen kormány nem tud az emberek közreműködése nélkül végigvinni. Ezek között említette a korrupció visszaszorítását:


„Korrupcióban fuldoklik ma az ország. Ez teszi tönkre a gazdaságban a tisztességes versenyt, az intézményekben a tisztességes működést. Joggal háborítanak fel mindenkit a százmilliós és milliárdos kifizetések – de a mindennapok kis korrupciója, a visszacsorgatott megbízási százalékok, a hatósági engedélyért adott és kapott pénzek is méregként hatnak”.


A mi gyermekeinknek is meg kell születniük


Sólyom a családok és az iskolák együttműködését is szorgalmazta. „Karácsonykor a Gyermek születése tölt el bennünket reménnyel. De a mi gyermekeinknek is meg kell születniük” – figyelmeztetett ekkor Sólyom. „Követelhetünk az államtól családbarát politikát, ám ehhez legelőször is családok kellenek, összetartó, gyermekeket nevelő, szerető légkörű családok. Továbbá a családok és az iskolák együttműködése. Az iskolaügy, amely nemzetünk jövőjének kulcsa, csakis akkor tud megújulni, ha az iskolák és tanárok támogatása nemzeti üggyé válik. Ha mind azon vagyunk, hogy az iskola olyan közösségként működjön, amely biztos értékekre, tisztességre nevel, s minden gyereket a maga legjobb képességei szerint, önbizalmat adva készít fel egy megelégedett és értelmes életre” – így az államfő.


Sólyom rámutatott: a gyermekekben nemzetünk jövőjét látjuk.


Úgy vélte: a magyar nemzetért a magyar állam is felelős, de leginkább a nemzet tagjai. Ez az örökség – a magyar nyelv, a magyar kultúra, történelmünk és magyarságtudatunk – közös kincse minden magyarnak határoktól és állampolgárságtól függetlenül.


A magyar társadalom megbékéléséről, szolidaritásáról elmondta: az új helyzetben új hangvételű kormányzásra, s új típusú ellenzékiségre van szükség. Magyarország békességét csak új alapokon lehet elérni és megteremteni.


Sólyom így zárta beszédét: „Az év megújulásának napján reményteli szívvel kívánok mindenkinek az országban, és minden magyarnak boldog új esztendőt.


Isten, áldd meg a magyart!”



(MTI, keh.hu)

Nincsenek megjegyzések: