Ez a blog nacionalista,rasszista, antiszemita, homofób, xenofób, revizionista, irredenta, fasiszta, soviniszta, félelemkeltő és gyűlöletkeltő gondolatokat tartalmaz! Egyesek szerint...

2009. március 2., hétfő

„Pikáns párosítás”: Bokros mellett Habsburg György az MDF EP-listáján?

Óriási megosztottság jellemezte az MDF megyei elnökeinek budapesti értekezletét szombaton, amelyen arról volt szó, hogy Bokros Lajos vezethetné a párt európai parlamenti listáját. Az ügyben nem döntő fórumon a Független Hírügynökség információja szerint alig voltak többségben azok, akik támogatják az egykori pénzügyminiszter jelölését. Dávid Ibolya pártelnök emellett újabb, váratlannak nevezhető javaslatot tett: Habsburg Györgyöt állítaná az MDF EP-listájának második helyére.



A szombat kora délutántól estéig tartó informális megbeszélésen sokan azt mondták: nem vonják kétségbe Bokros Lajos szakmai kvalitásait, de a Horn-kormány pénzügyminisztere, a liberális stabilizációs csomag megalkotója világnézetileg nem egyeztethető össze az MDF felfogásával. Ez világnézeti váltás lenne - mondta az egyik megyei elnök a Független Hírügynökségnek. Szerinte borotvaélen táncolnak Bokros Lajos jelölésével.

Egy másik megyei vezető azt mondta, hogy most kicsi többségben lehetnek azok, akik el tudnák fogadni Bokros Lajost a listán. Sokan kifogásolták, hogy a sajtóból tudták meg a közgazdász felkérését, még azelőtt, hogy a megyei elnököket tájékoztatta volna erről az országos elnökség. „Ez újabb tüske lesz a pártban, az elmúlt években gyakran kullogtunk az események után” - fogalmazott egyikük.

A Független Hírügynökség értesülései szerint Dávid Ibolya a megyei elnökök előtt bejelentette, hogy Habsburg Györgyöt szeretné a második helyre tetetni az EP-listán. „Pikáns párosítás” - mondta erre egy résztvevő a megbeszélés után. Ennek azért is van jelentősége, mert a hazai politikai erőviszonyok alapján az MDF-nek - akárcsak az SZDSZ-nek - egy EP-mandátumra van esélye. Bokros Lajos és Habsburg György mögött Olajos Péter szinte biztosan nem jutna ki ismét, holott az ő európai parlamenti munkáját nagy elismerés övezi a néppárti frakcióban is.

A levegőben volt, hogy a lista élén álló aztán mégsem megy ki Brüsszelbe, mint maga Dávid Ibolya is négy éve, de számára az derült ki, hogy Bokros Lajos, ha vállalja a jelölést, kimenne az EP-be - mondta el az egyik megyei elnök.

A listáról jövő szombaton az országos választmány dönt. A megkérdezett megyei vezetők mind azt mondták: nem sok esélyt látnak arra, hogy az utóbbi időben Dávid Ibolyával nem éppen harmonikus kapcsolatban lévő Olajos Péter legyen a listavezető, inkább Bokros Lajos támogatottsága lesz a fő kérdés - ha a közgazdász vállalja a felkérést.

(FH)

Nincsenek megjegyzések: