Ez a blog nacionalista,rasszista, antiszemita, homofób, xenofób, revizionista, irredenta, fasiszta, soviniszta, félelemkeltő és gyűlöletkeltő gondolatokat tartalmaz! Egyesek szerint...

2009. július 22., szerda

Gondoskodó állam

Amint arra talán emlékezik mindenki, valamikor a nyár elején jött a hír, miszerint az elesettekkel mindig is oly' szolidáris kormányunk egy úgynevezett "krízisalapot" hoz létre nagyjából egymilliárd forintnyi keretösszeggel, amiből egyszeri, kis összegű, vissza nem térítendő támogatást adna azoknak, akik a válásg következtében tönkrementek. Ez eddig jól is hangzott, még akkor is, ha már előre lehetett sejteni, hogy ezúttal sem a szolidaritásról fog szólni a kormány legújabb ötlete. Már csak azért is vol okunk a kételkedésre, mert közzétették azt is, hogy természetesen az egymilliárdos "krízisalap" csak a kezdet. Ugyanis ide fog befolyni majd a miniszterelnök fizetése (havi 1 forint?) továbbá "a havi kétmillió forintnál többet kereső állami vezetők fizetésének kétmillió feletti része, illetve szó van arról is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által megbírságolt bankok büntetése is bővítené a keretet. Ezek mellett november 15-ig társadalmi és gazdasági szervezetek, valamint magánszemélyek felajánlásait is várják."
Na azt leshetik. Mármint az állami vezetők befizetéseit. Gondoltuk előre, ám azóta bebizonyosodott, hogy valóban így is lett. Alig- alig csordogált valamennyi befizetés a nagy reményekkel létrehozott "krízisalapba".
Talán ezért talán másért, nem tudni, de ami történt, az több mint felháborító. Három energiaszolgáltató cég, az E.ON az ELMÜ és az ÉMÁSZ ugyanis szakított a nagy cégek garasoskodásával és közel 5 milliárddal járult hozzá a kírzisalaphoz. Szép- szép, ám volt egy kis bökkenő. A pénz, amivel olyan bőkezűen bántak, nem őket illeti. Nem a saját pénzükből nagylelkűsködtek. A Miniszterelnöki Hivatalban hoztak egy határozatot, mi szerint azt a bevételt, ami a fogyasztók "túlszámláztatásából" keletkezett, nem adhatják vissza azoknak akiket megkárosítottak, hanem kötelesek a "krízisalapba" juttatni. Igaz ugyan, hogy március 31.-én a Miniszterelnöki Hivatal még olyan határozatot hozott, hogy az áramszolgáltatók kötelesek visszafizetni a túlszámlázásból eredő valamennyi pénzt a fogyasztóknak, ám mindez nem jelent semmit. Gyorsan, mielőtt a pénzt visszafizették volna a szolgáltatók, alkottak egy újabb törvényt, (júliusban!) amely szerint az áramszolgáltatóknak mégsem a fogyasztóknak kell fizetni, hanem közvetlenül a kírzisalapba juttatni, s majd onnan kiutalják azoknak akik a leginkább rászorulnak. De nem ám a teljes összeget. A közel 5 milliárd forint 60%-a megy a kírzisalapba és csak a 40%-át utalják ki, alapítványokon (!) keresztül azokhoz, akiknél már a villanyórát is leszerlék. Csak azt nem értem miért nem az egészet, ha már úgy is jótékonykodnak mások pénzéből? Miért kell a 60%-ot benntartani a "kírzisalapban"? Azért sejtésem természetesen van. Mindenesetre meglehetősen hajmeresztő történet.
Ha másképpen nem megy, akkor így oldják meg az "önkéntes hozzájárulást".

Nincsenek megjegyzések: