Ez a blog nacionalista,rasszista, antiszemita, homofób, xenofób, revizionista, irredenta, fasiszta, soviniszta, félelemkeltő és gyűlöletkeltő gondolatokat tartalmaz! Egyesek szerint...

2009. július 8., szerda

Kedvezmény a chipsnek

A kormány szerint a cukor, a só nem számít alapélelmiszernek

Csak a kormányzati propaganda szerint segítette a szegényeket a kedvezményes áfakulcs bevezetése. A valóságban a mindennapi élethez szükséges élelmiszerek java része a magasabb áfakörbe került. A kabinet szerint a burgonyasziromra nagyobb szüksége van a rászorultaknak, mint a lisztre, a tésztára, az étolajra vagy a cukorra és a sóra.



Nem csitulnak a kedélyek a hónap elejétől megváltozott áfakulcsok miatt, nem értik ugyanis sem a kereskedők, sem a vásárlók, milyen logika alapján sorolták az egyes termékeket a 18 százalékos, illetve a 25 százalékos áfakulcsokhoz. A kormányzati kommunikáció szerint a két kulcs oka az, hogy ne a szegények viseljék az ötszázalékos forgalmiadó emelés terheit.
A kedvezményes, 18 százalékos adókulcs az áfatörvény szerint a pékárukat és a tejtermékeket érinti. Így fordulhat az elő, hogy például a vajnál eddig olcsóbb margarin immár 25 százalékos áfával adózik, miközben az alacsonyabb kulccsal adózó élelmi szerek körébe került a vaj és a vajkrém, a zacskós fagylaltpor, továbbá a rászorultak számára minden bizonnyal elengedhetetlen burgonyaszirom, vagyis a chips.

— Az iskolai büfékben már régóta nem árusítható, egészségtelen chipsek olyan speciális burgonyafajtából készülnek, amit hazánkban nem nagyon termelnek, így tehát ez a döntés vajmi keveset segít a magyar gazdákon, pláne a kispénzű vevőkön — jegyezte meg lapunknak Szabó Csaba, a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének szakértője.

Azonban ennél is megdöbbentőbb, hogy olyan, a kispénzűek számára oly fontos alapvető élelmiszerek, mint a fehér liszt, az étolaj, a sertészsír, a tészta, a hagyományos rizs, de még a cukor és a só is immár 25 százalékos áfával adóznak. Szabó Csaba leszögezte: egészen biztos, hogy a fogyasztók összességében semmit nem éreznek majd meg a két százálékpontos áfacsökkentésből, hiszen olyan elenyésző könnyítésről van szó, hogy az gyakorlatilag meg sem jelenik á bolti árakban. Ráadásul szerinte, ha valóban segítene a kormány a rászorultakon, akkor a mindennapi megélhetéshez ténylegesen szükséges, tápláló alapanyagokat is a kedvezményes körbe kellett volna sorolnia.

Az agrárszakértő felidézte: korábban javaslatot nyújtottak be arra, hogy ne a termékek besorolásához használt vámtarifaszámok alapján határozzák meg a kedvezményes áfakörbe tartozó alapvető élelmiszereket, hanem konkrétan nevezzék meg azokat. A javaslat helyett azonban megszületett a mindenféle logikát nélkülöző, „íróasztal mögül" kitalált besorolás.

— Külföldön az alapvető élelmiszerek alatt teljesen mást értenek, mint idehaza, mert közéjük tartoznak még a zöldségek, a gyümölcsök és az egyszerűbb húsáruk is, míg nálunk csupán néhány, sok esetben nem szükségszerű terméket soroltak ide, gyakorlatilag feleslegesen — mondta lapunknak a CBA üzletlánc szóvivője. Fodor Attila szerint ily módon tehát csupán szemfényvesztés az, hogy a vékony pénztárcájúak júliustól jól járnak, de legalábbis nem fizetnek rá az áfaemelésre.

(Magyar Nemzet)

Nincsenek megjegyzések: