Ez a blog nacionalista,rasszista, antiszemita, homofób, xenofób, revizionista, irredenta, fasiszta, soviniszta, félelemkeltő és gyűlöletkeltő gondolatokat tartalmaz! Egyesek szerint...

2009. november 26., csütörtök

Medián: alig változott a pártok támogatottsága


Októberről novemberre alig történt változás a pártok támogatottságában, legfeljebb annyi, hogy folytatódott a Fidesz szavazótáborának lassú lemorzsolódása - derült ki a Medián novemberi közvélemény-kutatásából, amelyet a Heti Világgazdaság (HVG) számára készített. Az 1200 fő személyes megkérdezésével november 6. és 10. között készített felmérés a HVG csütörtöki számában jelent meg. A cikk szerint májusban, az EP-választási kampány finisében még a teljes népesség 48 százaléka szavazott volna a Fideszre, azóta kisebb hullámzásokkal tarkítva lassan mérséklődött a támogatottsága, november elejére 43 százalékra. A Fidesz így is "utcahosszal" vezet az MSZP (14 százalék) előtt, ráadásul a szavazóik elszántsága is jóval nagyobb a szocialistákénál, így a választani tudó biztos szavazók körében nem is csökkent a két párt közötti különbség: 66 százalék a Fideszre, 19 az MSZP-re szavazna. Az EP-választáson berobbant Jobbik szavazóinak száma sem nagyon változott az utóbbi szűk fél évben (7 százalék). A hatalmas Fidesz-táborból lemorzsolódó szavazók valószínűleg a pártpreferencia nélküliek arányát növelték, ami április óta most a legmagasabb, 31 százalék - írja a lap.

A politikusok népszerűségi listáján újra Sólyom László került az élre, akit öt fideszes vezető követ.

A Tárki - szerdán publikált - novemberi felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében, az októberi eredménnyel megegyezően, ebben a hónapban is 39 százalék. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében novemberben 11 százaléknyi (októberben szintén ez volt az arány), a Jobbiké 6.

A pártválasztók körében is jelentős mértékben, 46 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt (októberben is 46 százalékpontnyi volt a különbség). A biztos szavazó pártválasztók közül 68 százalék a Fideszt támogatja (októberben szintén ekkora volt ez az arány), míg az MSZP szavazótábora 17 százalékon áll (az elmúlt hónapban szintén). A két nagy párt mellett a parlamentbe jutó harmadik párt továbbra is a Jobbik lehet.


(MTI)

Nincsenek megjegyzések: