Ez a blog nacionalista,rasszista, antiszemita, homofób, xenofób, revizionista, irredenta, fasiszta, soviniszta, félelemkeltő és gyűlöletkeltő gondolatokat tartalmaz! Egyesek szerint...

2009. augusztus 27., csütörtök

Videó

"Civitas Fortissima"

Ezt, a "legbátrabb város" kitüntető címet adományozta az Országgyűlés 2005 -ben Balassagyarmat városának amiért 1919. január 29.-én a vasutasok, összefogva tanárokkal, diákokkal, tisztviselőkkel és a környékben állomásozó, kisebb létszámú katonai egységekkel, kiverték Balassagyarmatról a várost már több hete megszállva tartó cseh csapatokat. A harcok során többen hősi halált haltak. (A vakmerő cselekedet bátorítólag hatott az Ipoly-menti falvakra. Balassagyarmat felszabadítását követően a helyiek több településről ugyancsak elűzték a megszállókat.)

Az akkor újonnan alakult csehszlovák állam hadserege azzal a szándékkal lépte át a demarkációs vonalat, az Ipoly folyót, hogy a frissiben létrehozott ország határait még délebbre tolja, akár egészen a Vác-Gyöngyös-Miskolc–vonalig, s ezzel kész helyzet elé állítsa az antant hatalmakat az első világháború utáni helyzetet rendezni szándékozó párizsi béketárgyalásokon. A csehszlovákok ugyanis elemi érdeküknek tekintették, hogy az Ipolytól délre található vasútvonalakat megszerezzék. (A balassagyarmati vasúti csomópont a XX. század elejétől kezdődően stratégiai jelentőséggel bírt Észak-Magyarország közlekedésében.)

Erről a hőstettről készített dokumentumfilmet Matúz Gábor. A film országos premierje a csehek kiverésének 90. évfordulóján, 2009 január 29.-én volt Balassagyarmaton. Erről az eseményről, Balassagyarmat felszabadításáról szólt a világpanoráma múlt hét pénteki műsora.





Világpanoráma (Echo TV.) 2009. augusztus 21.
(forrás: utolag.com)

Nincsenek megjegyzések: